SERVAAS MANNEVELD · LEVENSGENIETER MET EEN MISSIE

SERVAAS MANNEVELD · LEVENSGENIETER MET EEN MISSIE

In ieder mens zit een verhaal. Het één boeiend, het ander spannend, of misschien zelfs onwaarschijnlijk, elk verhaal is anders, maar altijd de moeite van het vertellen waard. Het verhaal van… ja, van wie eigenlijk? Mensen zoals u en ik, mensen die ooit naar Spanje zijn gekomen met een idee, soms een wild plan, soms een geniaal idee, soms tot mislukken gedoemd. Bij de één werd het een succesverhaal, bij de ander een verhaal vol drama en verdriet. Maar altijd een verhaal.


Zo heel af en toe kom je iemand tegen die begint te vertellen waarbij je denkt; “misschien is het verstandiger om maar meteen een boek te schrijven”. Die gedachte kreeg ik al vrij snel toen ik Servaas Manneveld sprak en hij mij zijn verhaal vertelde. Een verhaal dat begint als een spannend jongensboek, dat zich afspeelt in Schagen, een dorpje in een streek waar de grote steden en industrie nog ver te zoeken zijn, waar jongens dwalen door de weilanden, slootje springen, boomhutten bouwen en vissen. Een gebied dat voor de jonge natuurliefhebber en buitenmens Servaas als een paradijs wordt omarmt. Servaas een man met vele missies en een duurzame blik op de toekomst.

Zo werd hij docent Lichamelijke Opvoeding en Biologie, maar niet voordat hij op het middelbaar onderwijs meedeed met het cabaret van de RSG in Schagen, een podium waar ook Karin Bloemen en Eric Koller hun eerste voorzichtige cabaretstappen hebben gezet. Later kwamen daar de kleinkunst academie en de toneelschool bij, werd hij beste cabaretier van Noord Holland met zijn eigen geschreven en gecreëerde typetjes. Een onbezorgd leven dat een erg nare wending kreeg en veel stress opleverde. Pas toen kwam een, acht jaar eerder opgelopen, nooit eerder opgemerkte dubbele nek-hernia aan het licht. Een dusdanig ernstige kwetsuur, dat hij nu in afwachting is van een operatie om twee nekwervels te laten verwijderen. Nu woont Servaas sinds een jaar aan de Costa Blanca waar hij een nieuw bestaan probeert op te bouwen met de verkoop van CBD producten.

De tuin is zijn woonkamer
Ik kom aanrijden bij het perceeltje, waar Servaas al op mij staat te wachten. Als ik mijn trouwe Japanse tweewieler parkeer valt mij op dat hij het met eenvoudige middelen voor zichzelf en zijn hond Fritz gezellig heeft gemaakt. Slapen doet hij in zijn 30 jaar oude camper, kantoor houdt hij in de door hem aangepaste schuur en de tuin is zijn woonkamer, waar het op de twee comfortabele stoelen eigenlijk prima toeven is. Ik ontwaar een zelf gemaakte buitenkeuken, creatief in elkaar gezette tuinafscheidingen en ‘van alles en nog wat’ planten. “Alles wat je hier ziet heb ik gevonden en herstelt voor wedergebruik, het weer een nieuw leven gegeven”, verklaart Servaas als hij mij rond ziet kijken. Ik snap meteen waar de naam ‘Re-new.life’ vandaan komt.

Begonnen door eigen ervaring
Ik vraag Servaas hoe hij, als voormalig leraar, op het idee kwam om CBD producten te gaan verkopen. “Sinds vijf jaar gebruik ik CBD producten om de pijn die ontstaat door mijn nekhernia tegen te gaan. Vergis je niet, in de regel is met een dergelijke kwetsuur normaal functioneren practisch onmogelijk. Zelfs mijn arts is verbaast dat ik überhaupt functioneer. De enig mogelijke verklaring voor mijn relatieve ‘welbevinden’ en ‘functioneren’ is, voor mij, mijn gebruik van CBD producten. Ook mijn hond is door de CBD olie genezen van een groot, hard gezwel op zijn neus en beweegt ondanks een pijnlijke blessure weer helemaal normaal. Toen ik dan ook twee maanden geleden op een terras vol overtuiging over de wonderbaarlijke veelzijdigheid van CBD vertelde, zoals de rustgevende werking, het weer kunnen slapen, pijnloos leven, controleren van epilepsie en dat zelfs verstokte verslaafden opeens wél kunnen stoppen met roken, werd mij gevraagd of ik een presentatie wilde houden. Dat werkte bij mij als een katalysator en toen ging het snel; Naam vastleggen, logo maken, marktonderzoek. Re-new.life! Kijk, de natuur voedt ons, brengt ons rust, geeft energie, levert medicijnen, bouwmaterialen, noem maar op. Het besef dat wij slechts een klein deel uitmaken van een veel groter geheel, de nog te ontdekken manieren van gebruikmaken van de natuur, dat fascineert me. Jarenlang heb ik mijn enthousiasme inzake natuur over kunnen brengen door het maken van wandelingen met kinderen, mooie projecten, het maken van gerechten, gebarentaal of praten, ik zie het als mijn missie mensen wat dat betreft de ogen te openen.”

In contact komen met je eigen lichaam
Servaas vertelt verder: “Weet je dat 50% van alle voorgeschreven medicatie niet werkt en de farmaceutische bedrijven, waar mogelijk, het besef der kracht der natuur proberen te boycotten? Logisch, als je beseft welke wonderbaarlijke kwaliteiten en krachten de natuur bezit. Zo ook mijn producten. Er bestaat geen ander product welke zoveel verlichting, rust en genezing brengt. En hoewel er wel een aanbevolen dagelijkse maximum hoeveelheid staat aangegeven op de verpakking, omdat dit nu eenmaal verplicht is, is er feitelijk geen vaststelde dosering voor een bepaalde kwaal of aandoening en zijn de producten dus onbeperkt te gebruiken. Uiteraard heb ik de beschikking over een neurologisch geschoolde CBD-expert die advies kan geven voor een specifiek probleem. Ik probeer mensen echter te enthousiasmeren in contact te komen met hun eigen lichaam. Wordt je eigen dokter, voel je lijf, doseer naar behoefte en geef CBD de kans en de tijd. Op www.Re-New.life staat alles over de gebruiksmogelijkheden, de bewezen werking, veel gestelde vragen, etc., om eens rustig voor te gaan zitten en tot je te nemen.”

Reggaemuziek en dromerige blikken
Zodra ik ‘wietolie’ hoor, denk ik aan koffieshops, reggaemuziek en dromerige blikken. Ik zeg dit tegen Servaas, die mij meteen uitlegt dat dit dus totaal niets te maken heeft met CBD. “Mijn producten worden gemaakt van industriële hennep (Cañamo). Beslist niet te verwarren met de psychoactieve variant waar je stoned of high van raakt. Over de gehele plant bevind zich een waxlaagje met daarin de werkzame stoffen. De planten hebben, in ideale omstandigheden, een cyclus van 90 dagen. Deze worden middels een superkritische Co2 extractie methode (SFE) gewonnen, niets wordt weggegooid want alle delen van de plant worden gebruikt voor een van de vele gebruiksmogelijkheden die er zijn. Van kleding tot beton. Er worden ook geen bestrijdingsmiddelen of pesticiden gebruikt en voor iedereen is wel een product verkrijgbaar. Dat variëert van de CBD-oliën in diverse percentages voor een gerichte dosering, CBD-cremes voor huidklachten, verjonging van de huid en psoriasis, CBD thee om beter te slapen, tabletten etc. In tegenstelling tot veel andere aanbieders, vaak met producten uit Oostenrijk en Denemarken, zijn alle Re-New.life producten 100% lokaal en biologisch geproduceerd. De producten staan bij de Spaanse overheid geregistreerd als voedingssupplement, zijn 100% legaal en van elk product is een in eigen laboratorium vastgestelde verhouding en samenstelling van de inhoud aanwezig. Mijn producten worden niet voor niets in Mexico verkocht als medicijn tegen epilepsie, hevige pijnen en glaucoom. De intentie van mijn product is de interne huishouding zelf in balans brengen, op rust krijgen. Het wederom vitaal krijgen van het immuunsysteem. Sterk jezelf, wees ziekte en pijn voor. Creëer rust en ruimte. Kortom, kom in contact met jezelf.” Doordat Servaas alles in eigen productie heeft, kan hij zijn producten voor de allerlaagste prijs aanbieden. De producten zijn online te bestellen op www.Re-New.life, te koop bij Herbolari Del Pla in Jalón of, op afspraak, af te halen bij Servaas thuis.

Ik start mijn oude motor, neem afscheid van Servaas en hond Fritz en rij de ondergaande Spaanse zon tegemoet. Rustig tuffend door de fraaie Jalónvallei, op weg naar weer een ander verhaal.

Tekst: Jan Nicolas
Foto’s: Privé archief


Heeft u een goed verhaal te vertellen?
Bent u ondernemer in Spanje en heeft u een goed verhaal te vertellen over uw onderneming en uzelf? Neem dan via redactie@vivamagazine.es contact met ons op. Graag leggen wij u uit wat de voorwaarden zijn voor een exclusief interview in de rubriek ‘Het verhaal van…’ en welke kosten ermee gepaard gaan.