IK KAN NIET SLAPEN ZONDER MIJN KNUFFEL

IK KAN NIET SLAPEN ZONDER MIJN KNUFFEL

Ken je dat: dat je wéét dat je iets bent vergeten, maar er niet opkomt wat het is? Dat had ik vorige maand toen mijn vriend en ik een weekend naar Valencia gingen. Ik wist zeker dat ik iets belangrijks was vergeten en de hele weg van Altea naar Valencia maakte ik lijstjes in mijn hoofd. Portemonnee? Check. Telefoon? Check. Opladers? Check. Tandenborstel, schoon ondergoed, condooms? Check, check, check. En toen wist ik het opeens: Beertje! Ik was Beertje vergeten! Hoe kon ik zo stom zijn? Als het aan mij had gelegen was ik meteen omgekeerd om hem alsnog te halen, maar ik wist ook wel dat ik knallende ruzie met mijn vriend zou krijgen als ik dat zou voorstellen.

VROEGER GAF BEERTJE MIJ HOUVAST EN EEN RUSTIG GEVOEL EN DIE RUST GEEFT HIJ NOG STEEDS

Niet zomaar een knuffel
Tja, Beertje dus. Zijn naam zegt het al: Beertje is een beer, een knuffel die al mijn hele leven bij mij in bed slaapt. En ik mis Beertje niet graag. Je zou misschien zelfs kunnen zeggen dat ik een beetje obsessief ben, waar het Beertje betreft. Ik kreeg hem na mijn geboorte van mijn oma en sinds die dag lag hij in mijn box of bedje. Het is geen bijzondere knuffel, een centimeter of dertig schat ik, ooit lichtroze maar door het vele wassen nu spierwit. Verder twee zwarte lieve kraaloogjes, een berenneus en een altijd lachende mond. Vier pootjes en twee ronde oren die speels op zijn kop genaaid zitten, hoewel één oor al een paar keer opnieuw is aangenaaid. Zoals ik al zei, niets bijzonders, maar dit alles maakt Beertje alleen maar meer mijn beer in plaats van zomaar een knuffel. Ieder kind heeft knuffels en er zijn vast veel ouders die weleens in paniek hebben gezocht naar een vermiste beer, hond of konijn. Bij de meeste kinderen ebt die liefde voor een stuk stof na een paar jaar wel weg, maar bij mij gebeurde dat niet. Ik was denk ik ook veel meer gehecht aan Beertje dan de meeste andere kinderen aan hun knuffel. Dagelijks ging hij in mijn rugzakje mee naar school en zat hij naast me aan tafel bij het avondeten. Toen ik naar de brugklas ging, vond ik zelf ook wel dat ik mijn knuffel niet meer kon meeslepen naar school, maar zeker dat eerste jaar zei ik Beertje voordat ik op de fiets stapte altijd trouw gedag.

Hij was ‘not amused’
Door de jaren heen sleet mijn hang om Beertje altijd en overal bij me te hebben, maar ’s nachts bleef hij toch een vast onderdeel van mijn leven. Ik bleef, zoals ik als klein meisje altijd al deed, slapen met Beertje in mijn linkerhand. En dat doe ik dus nog steeds. In het begin vond ik het gênant om mijn vriend te vertellen over Beertje en verstopte ik hem onder mijn bed als hij bleef slapen. Soms liet ik hem daar liggen, soms haalde ik hem midden in de nacht toch tevoorschijn. Ik slaap gewoon veel lekkerder als ik Beertje bij me heb. Waarom dat is, weet ik natuurlijk niet zeker, ik ben geen psycholoog, maar ik denk dat het te maken heeft met het ritueel. Vroeger gaf Beertje me houvast en een rustig gevoel en die rust brengt hij me nog steeds. Met mijn knuffel in mijn hand komt er een gevoel van kalmte over me heen, op dat moment is de dag af en kan ik rustig gaan slapen. En dus sleep ik Beertje overal mee naartoe, als ik een nacht van huis ben. Mijn vriend kijkt daar na jaren echt niet meer van op. Soms maakt hij er grapjes over of vraagt plagerig wie ik eerst zou redden in een brand, maar verder laat hij me mijn gang gaan. Zolang mijn hang naar mijn knuffel maar niet obsessief wordt. Dat is het natuurlijk wel als ik tijdens een weekend weg het liefst meteen rechtsomkeert maak om Beertje op te halen. Ik heb het nog wel even geopperd, hoor, als een soort van grapje. Hij was ‘not amused’ om het maar voorzichtig te zeggen. Dus heb ik het er maar bij gelaten.

Ik had het niet verwacht, maar we hebben een heerlijk weekend gehad in Valencia. Ik heb de laatste nacht zelfs als een roos geslapen, ook al was ik Beertje-loos. Wie weet verdwijnt hij toch ooit nog eens uit de slaapkamer. Maar tot die tijd mag hij gewoon tussen ons in.

Elvira (29)