KATHY BOES MOEYAERT… VOETVERZORGING ZONDER PIJN

KATHY BOES MOEYAERT… VOETVERZORGING ZONDER PIJN

In ieder mens zit een verhaal. Het één boeiend, het ander spannend, of misschien zelfs onwaarschijnlijk, elk verhaal is anders, maar altijd de moeite van het vertellen waard. Het verhaal van… ja, van wie eigenlijk? Mensen zoals u en ik, mensen die ooit naar Spanje zijn gekomen met een idee, soms een wild plan, soms een geniaal idee, soms tot mislukken gedoemd. Bij de één werd het een succesverhaal, bij de ander een verhaal vol drama en verdriet. Maar altijd een verhaal.


Echte mannen gaan niet naar een pedicure, echte mannen blijven, eigenwijs als ze zijn, doorlopen met het gevoel van duizend naalden in hun voeten. Tot het moment dat elke stap die een echte man doet tranen in zijn ogen doet schieten, het lopen naar de keuken een niet mis te verstane marteling wordt en de echte man niet anders kan dan kiezen voor een ‘vrouwendingetje’. Na lang aarzelen, drie keer diep zuchten en nog wat langer aarzelen, bel ik naar Kathy, medisch pedicure in Calpe. Voor mij is een pedicure gewoon een pedicure, maar daar zit dus wel degelijk een groot verschil in. Een beetje zoals de slager op de hoek en de keurslager, om bij het gevoel te blijven dat ik had, maar dan anders.

Aan de andere kant wordt opgenomen door een dame met Vlaamse tongval. Ik had me volledig ingesteld op een Nederlandse tongval, dus mijn automatische vertaler stond nog even uit. De eerste zin ging dus volledig aan mij voorbij, maar ik begreep later dat ze zei “Goedemorgen met Kathy”. Het zullen de zenuwen geweest zijn, want alles waarbij ik nog maar denk dat het op zijn minst licht gevoelig kan zijn, maakt mij minimaal angstig. Als een tandarts slechts “goedemorgen” zegt breekt het angstzweet mij al uit via plekken waar niet eens poriën zitten. Maar ja, ik ben dan ook een echte man. Ik eet ook nooit honing, maar kauw bijen… in gedachte uiteraard. Kathy begrijpt mijn pijnlijk probleem en ik mag nog dezelfde middag langskomen.

Niet de enige man
Ik stap binnen in een knus lokaaltje, in de straat van de Belgische bakker Flandes in Calpe. Er is nog een meneer voor mij, ik ben dus niet de enige man, en ik ga even zitten in de daarvoor bestemde wachtruimte. Na enkele minuten mag ik in de behandelstoel plaatsnemen. Het lijkt verdacht veel op de behandelstoel van de tandarts en dat stelt me niet echt gerust. Integendeel. Als ik eenmaal zit vraagt Kathy of ik misschien niet liever mijn schoenen uit trek voordat ze met de behandeling begint. Op zich best een goed plan. Voor ik van huis weg ging heb ik mijn voeten extra goed gewassen, maar toch wrijft ze mijn voeten in met een ontsmettend goedje. Dat doet ze standaard, omdat de één nu eenmaal hygiënischer is dan de ander. Ze gaat meteen op een manier van start die duidelijk de nodige jaartjes ervaring verraden. Wat ik prettig vind is dat Kathy meteen gezellig begint te praten. En niet, zoals bij mijn kapper te doen gebruikelijk, over het weer, want dan heb je in Spanje al snel een vrij eentonig gesprek.

IK WERK ALTIJD MET EEN NATTECHNIEK MOTOR, ZODAT IK ZEKER WEET DAT DE BEHANDELING PIJNLOOS ZAL ZIJN

Pijnloze behandelwijze
Terwijl Kathy vrolijk babbelt is ze ook aan de slag met mijn voeten. Ik luister slechts met een half oor, omdat ik elk moment verwacht dat ik het uit ga gillen van de pijn, maar niets is minder waar. Het voor mij angstige gebrom van haar pedicure motor blijkt achteraf onnodig te zijn, omdat Kathy, zoals ze ter geruststelling laat weten, werkt met een nattechniek motor. Deze zorgt ervoor dat bij het frezen van de nagels of eelt water vrij komt, wat een prettige verkoeling geeft en daardoor, en dat vind ik persoonlijk het prettigst, is het verwijderen van likdoorns of, zoals in mijn specifieke geval, de behandeling van een ingroeiende nagel vrijwel pijnloos. Langzaam ontspan ik en ben ik in staat om haar, tot op dat moment, eenzijdige conversatie te volgen en zelfs af en toe wat terug te zeggen. Nou, probeer dat maar eens bij een tandarts!

Medisch pedicure
Kathy is medisch pedicure en dat gaat wat verder dan cosmetisch pedicure. Zo mag zij bijvoorbeeld suikerpatiënten behandelen en is zij door haar paramedische opleiding beter op de hoogte van bepaalde voetproblemen en de nieuwste behandelwijzes. Bijkomend voordeel is de eerder besproken podospray die zorgt voor een koeling met water en alcohol en heerlijk verfrist en ontsmet. Met name de wrijvingswarmte is met dit revolutionaire apparaat fors minder dan bij de gebruikelijke apparatuur en daardoor ook een stuk minder pijnlijk. Na haar afstuderen als podologe/pedicure in 1987 gaf Kathy haar beroep als scheikundig laborante op, om haar moeder te helpen in haar salon in het Belgische Gent. Op die manier kon haar moeder het wat rustiger aan doen, in de wetenschap dat haar patiënten in de betrouwbare handen van haar dochter waren. In 1995 besloot haar moeder om België vaarwel te zeggen en werd er een salon geopend in de Calle la Pinta 18 te Calpe aan de Costa Blanca. Reeds vele jaren kwam de familie op vakantie in Calpe, dus de plaats was hun zeker niet vreemd. Wel was er een meer dan grondige verbouwing nodig om het pand geschikt te maken als pedicure-salon, maar op 17 oktober 1995 was het heugelijke moment daar en was de gemeente Calpe een medisch pedicure rijker. Met name de huisartsen waren hier blij mee, omdat tot die tijd mensen met ernstige voetproblemen noodgedwongen werden doorverwezen naar het ziekenhuis.

KATHY VRAAGT OF IK NIET LIEVER MIJN SCHOENEN UIT TREK VOOR ZE MET DE BEHANDELING BEGINT. LIJKT MIJ EEN GOED PLAN

Van België naar Spanje
Hoewel de inwoners van Calpe erg moesten wennen aan het feit dat men met voetproblemen nu eenvoudig de salon konden binnenstappen, waren het met name de door de huisartsen doorverwezen patiënten die zorgden voor de best mogelijke promotie; mond tot mond reclame. Niet veel later besloot ook Kathy om ook de overstap naar het Spaanse te wagen. Haar moeder had al vaker aangegeven iets meer van het Spaanse leven te willen genieten en wie zou haar dan beter kunnen vervangen dan haar dochter Kathy, die tenslotte alle bijzondere finesses van haar moeder geleerd had. Nadat haar moeder steeds wat minder ging werken, kwam er op een dag het moment dat Kathy volledig zelfstandig de salon ging draaien en dit inmiddels tot volle tevredenheid van vele van mijn lotgenoten.

Terwijl Kathy haar levensverhaal vertelt, vraag ik mij af waarom ik eigenlijk zo lang gewacht heb met het maken van een afspraak. De behandeling is bijna prettig te noemen, in ieder geval heb ik geen moment iets van pijn ervaren, en een gevoel van opluchting maakt zich dan ook van mij meester. Als Kathy aangeeft klaar te zijn stap ik uit de behandelstoel en voel niets, geen steken als duizend naalden, geen gemene pijntjes die steeds onverwacht de kop op steken, helemaal niets. Bijna fluitend doe ik mijn schoenen weer aan, die ineens twee maten te groot lijken, maak een afspraak voor een volgend bezoekje zodat ik in het vervolg gevrijwaard blijf van ‘teen en voet ellende’ en loop ‘als ware ik op wolken’ de deur uit.

Ik stap op mijn ouwe trouwe Japanse tweewieler en heb even het gevoel dat zelfs het motorrijden een stuk lekkerder gaat. Maar dat zal wel verbeelding zijn. Ik zwaai even oprecht dankbaar naar Kathy die buiten staat en ga weer op weg, op weg naar weer een ander verhaal.


Tekst: Jan Nicolas
Foto: Privé archief


Heeft u een goed verhaal te vertellen?
Bent u ondernemer in Spanje en heeft u een goed verhaal te vertellen over uw onderneming en uzelf? Neem dan via redactie@vivamagazine.es contact met ons op. Graag leggen wij u uit wat de voorwaarden zijn voor een exclusief interview in de rubriek ‘Het verhaal van…’ en welke kosten ermee gepaard gaan.