Antonio Banderas vindt zichzelf geen genie

ANTONIO BANDERAS VINDT ZICHZELF GEEN GENIE

ANTONIO BANDERAS VINDT ZICHZELF GEEN GENIE

Antonio Banderas is te zien in de nieuwe National Geographic-serie ‘Genius: Picasso’, waarin hij de beroemde Spaanse schilder vertolkt. Hij zou zichzelf echter geen genie willen noemen. De 57-jarige Spaanse acteur vindt het behoorlijk lastig om te bepalen wat een genie nu precies is, vertelt hij aan Vivamagazine.es.

EEN GENIE HOEFT VOLGENS BANDERAS NIET METEEN OOK INTELLIGENT TE ZIJN

Genie
“We hebben het met de cast er over gehad, maar het blijft iets moeilijks”, aldus Antonio. “Persoonlijk denk ik dat een genie iemand is die iets belangrijks, innovatiefs en positiefs doet voor een grote groep mensen.”
Een genie hoeft volgens Banderas niet meteen ook intelligent te zijn. “Intelligentie kan namelijk op verschillende manieren gebruikt worden, zowel voor positieve als voor negatieve zaken. Een genie moet naar mijn mening iets positiefs doen.”

Artiest en vechter
Zelf voldoet hij niet aan de door hem gestelde criteria, vindt de acteur. “Ik ben een artiest, ik ben een vechter. In doe mijn best om in mijn werk altijd oprecht te zijn, hoewel dat soms lastig is. De ene keer vind ik iets wat ik gedaan heb briljant, maar de andere keer totaal niet. Maar ik ben dan ook niet van hetzelfde niveau als een genie als Picasso.

ALS IK NAAR SCHOOL WERD GEBRACHT KWAMEN WE LANGS ZIJN GEBOORTEHUIS

Grote rol
In het leven van Banderas, die net als de schilder uit het Andalusische Málaga komt, heeft Picasso altijd een hele grote rol gespeeld. “Als ik door mijn moeder naar school werd gebracht kwamen we altijd langs het huis waar hij was geboren. Dan kon ze het niet laten om het huis aan te wijzen. Maar ja, hij was in zijn tijd de enige internationale beroemdheid die we Málaga hadden, dus ja, hij was een belangrijk persoon in mijn leven.”

Broederschap
Volgens de acteur hebben artiesten, maar ook bewoners van de regio Andalusië bepaalde gemeenschappelijke eigenschappen. “Zij gaan altijd uit van het positieve. Mensen uit Andalusië proberen van elke seconde in hun leven te genieten.”
Hoewel hij tegenwoordig in Londen woont, gaat Banderas zo vaak als mogelijk is terug naar zijn geboortestad. “Als er iets te vieren is, ben ik erbij. Zo loop ik altijd mee met de optocht tijdens de Semana Santa (de heilige week van Palmzondag tot Stille Zaterdag, red.). Ik ben al sinds mijn tweede lid van het broederschap van mijn buurt.”

In de tiendelige serie ‘Genius: Picasso’ speelt Banderas de oudere Picasso. Alex Rich, die ook in ‘Glow’ speelde, neemt de rol van de jongere Picasso voor zijn rekening. Andere rollen zijn weggelegd voor onder anderen Poppy Delevingne en Clémence Poésy. Picasso overleed in 1973 op 91-jarige leeftijd. Hij maakte in zijn leven bijna vijftigduizend kunstwerken.